LOGOPÈDIA

LOGOPÈDIA

La logopèdia es centra en el diagnòstic, tractament i prevenció de les patologies i trastorns de la comunicació, llenguatge, parla, veu i altres funcions orals com pot ser la deglució.

Logopèdia

El treball logopèdic és una disciplina terapèutica centrada en l’avaluació, el diagnòstic i la intervenció dels trastorns de la comunicació i del llenguatge. El nostre objectiu fonamental és ajudar les persones, tant infants com adults, a desenvolupar i millorar les seves habilitats de parla, llenguatge, veu i comunicació en general, aconseguint així una millor qualitat de vida.

Els professionals que ens dediquen a la logopèdia, coneguts com a logopedes, som experts en treballar amb pacients que presenten una àmplia varietat de dificultats. Aquestes dificultats poden incloure problemes per articular sons de manera correcta, retard en el desenvolupament del llenguatge, dificultats per deglutir (deglució atípica i disfàgia), recuperació de la parla després de lesions neurològiques o trastorns de la veu com l’afonia o la disfonia. Els logopedes estan formats per utilitzar tècniques d’avaluació detallades i estratègies d’intervenció personalitzades per abordar cada cas de manera específica.

La teràpia logopèdica implica l’ús de mètodes i tècniques adaptades a les necessitats individuals de cada pacient, que poden incloure exercicis de millora de la parla i el llenguatge i l’ús d’estratègies de comunicació augmentativa i alternativa (CAA) per a aquelles persones que tenen dificultats per comunicar-se de manera convencional. El nostre objectiu és proporcionar un suport integral per millorar no només la comunicació de l’infant o l’adult, sinó també la seva confiança i autonomia en la vida diària.

Estem compromesos a oferir un servei de qualitat i acompanyament continuat per respondre a les necessitats específiques de cada pacient. Si teniu qualsevol dubte o desitgeu programar una visita, no dubteu a posar-vos en contacte amb nosaltres.

En què et podem ajudar?

Al Centre Giner Badalona oferim un servei completament personalitzat per a cada pacient, cada dificultat i cada moment del desenvolupament individual.

Ens enfoquem en proporcionar una atenció especialitzada que s’adapti a les necessitats específiques de cada persona, tant en nens com en adults. Creiem que cada pacient és únic i, per tant, requereix un pla de tractament únic que abordi les seves necessitats específiques.

El procés d’adquisició i desenvolupament del llenguatge i la comunicació en els nens és un procés complex i delicat, que pot veure’s afectat per diverses dificultats. Des d’una perspectiva logopèdica, podem identificar i tractar problemes com:

Trastorns de la parla:

Alguns nens poden tenir dificultats en la pronunciació de paraules o sons específics, el que sovint es coneix com trastorns dels sons de la parla o dislalies. Altres poden experimentar disfèmia, una alteració en la fluència de la parla com ara el tartamudeig. La logopeda avalua la situació i treballa amb l’infant a través d’exercicis de repetició, respiració, articulació i altres tècniques per millorar la seva parla.

Trastorns del llenguatge:

Els trastorns del llenguatge poden afectar la capacitat de l’infant per comprendre i expressar idees i pensaments amb claredat, sent el Trastorn més comú el Trastorn del Desenvolupament del Llenguatge (TDL, anteriorment, Trastorn Específic del Llenguatge). Pot incloure dificultats en l’ús de la gramàtica correcta, el desenvolupament del vocabulari i l’organització del discurs. La logopeda dissenya un pla d’intervenció específic per ajudar a millorar aquestes habilitats, promovent un progrés constant en el llenguatge de l’infant.

Dificultats en la comunicació:

La comunicació és molt més que només parlar; inclou la capacitat d’interactuar de manera efectiva amb els altres. Els nens i nenes amb dificultats en la comunicació poden tenir problemes per mantenir el contacte visual, interpretar les emocions dels altres o comprendre el context social de la conversa. Això és freqüent en casos com el trastorn de l’espectre autista (TEA) o el trastorn de desenvolupament del llenguatge (TDL). La nostra intervenció logopèdica se centra en millorar aquestes habilitats socials i comunicatives.

La deglució atípica o disfuncional en nens i nenes es produeix quan utilitzen un patró de moviment de la llengua i dels músculs orofacials que difereix de la deglució madura. Aquest patró inadequat pot provocar problemes com alteracions dentals, dificultats en la parla o fins i tot problemes respiratoris. A través de la teràpia logopèdica miofunciona, treballem per corregir aquests patrons de deglució i prevenir complicacions futures.

L’abordatge d’aquestes dificultats requereix una avaluació professional per identificar la causa subjacent i dissenyar un pla de tractament específic. Aquesta intervenció pot incloure sessions regulars amb un logopeda, treball a casa i la col·laboració activa dels pares i els docents. Amb suport i esforç, molts nens poden superar aquestes dificultats i millorar les seves habilitats.

Avaluació logopèdica

El procés d’avaluació logopèdica és un element fonamental per comprendre les necessitats específiques de cada pacient i dissenyar un pla de tractament efectiu. Aquesta avaluació inclou diversos passos:

  1. Història clínica i entrevista inicial: Durant aquesta fase, recollim informació detallada sobre el desenvolupament del llenguatge del pacient, així com els seus antecedents mèdics i familiars. Aquesta informació ens ajuda a comprendre millor les preocupacions i les dificultats del pacient, i ens permet establir un punt de partida clar per al tractament.
  2. Proves estandarditzades: Utilitzem una sèrie de tests estandarditzats per avaluar habilitats específiques del llenguatge i la comunicació, com ara la fonologia, la morfosintaxi, la comprensió verbal, la lectura i l’escriptura. Aquestes proves ens proporcionen una visió objectiva del rendiment del pacient en comparació amb persones de la seva mateixa edat.
  3. Observació de la conducta oral: Avaluem la capacitat del pacient per produir sons i paraules, la claredat del seu discurs, i altres aspectes relacionats amb la funció oral, com la respiració i la deglució.

Amb aquesta informació, el logopeda pot establir un diagnòstic clar i dissenyar un pla de tractament personalitzat que inclogui tècniques i exercicis específics per millorar les habilitats de comunicació del pacient.

Proves de llenguatge

  • A-RE-PA
  • CEG
  • CELF-5
  • Avaluació de la Discriminació auditiva i fonològica
  • Avaluació fonològica de la parla infantil
  • ITPA
  • PEABODY
  • PECO
  • PROESC
  • PROLEC-R
  • PROLEC-SE-R

Procés d'avaluació logopèdica

Primera visita

A la primera visita amb la familia recollim les dades necessàries i comencem el procès d’avaluació que ens permetrà decidir el plantejament del tractament a seguir.

Aplicació de proves

Segons els resultats de l’avaluació, es poden seguir passant més proves o bé fer ja el plantejament del tractament a seguir, amb uns objectius concrets i personalitzats per a cada demanda i necessitat.

Informe i conclusions

Es plantegen horaris i freqüència de les sessions segons la disponibilitat tant del professional com de la família i comencem amb el tractament que es requereixi.

Contacta amb nosaltres

Ens pots trucar al 931 006 474 o bé completar el següent formulari i ens posarem en contacte amb vosaltres el més aviat possible:

Contactarem amb vosaltres el més aviat possible.

Els nostres serveis

A més del servei de logopèdia també oferim d’altres serveis de psicologia i diagnòstic psicopedagògic adreçats tant a població infantojuvenil com adults.

    • LOGOPÈDIA

      LOGOPÈDIA

      La logopèdia es centra en el diagnòstic, tractament i prevenció de les patologies i trastorns de la comunicació, llenguatge, parla, veu i altres funcions orals com pot ser la deglució.

    • PSICOLOGIA FORENSE

      PSICOLOGIA FORENSE

      La psicologia forense en dret familiar implica l’estudi i avaluació de qüestions psicològiques en casos de divorci, custòdia de fills i violència domèstica, oferint anàlisis experts per ajudar els tribunals a prendre decisions informades en assumptes familiars.

    • PSICOLOGIA D’ADULTS

      PSICOLOGIA D’ADULTS

      Des de la psicologia i la psicoterapia tractem les dificultats en la regulació emocional, processos vitals i altres dificultats que poden esdevenir en els adults.

    • PSICOLOGIA INFANTO JUVENIL

      PSICOLOGIA INFANTO JUVENIL

      La psicologia infanto juvenil s’ocupa de les dificultats en la conducta i en el desenvolupament dels infants i els adolescents.