La teràpia familiar sistèmica concep a la família com una unitat, un sistema format pels diferents membres de la família que es relacionen entre sí i amb l’entorn. Aquest sistema es compon també de subsistemes com són: la parella, l’equip parental i els germans, i altres grups de pertinença significatius. Això fa que cada família sigui única, amb els seus propis valors, patrons relacionals, pautes comunicatives, rols i jerarquies pròpies.
Quan un o varis membres de la família manifesta alguna dificultat conductual o emocional, no es considera un problema individual, sinó què una manifestació de les dinàmiques familiars. A més, el símptoma sol exercir una funció específica dins de la família.
Al centre Giner treballem per identificar les dinàmiques que mantenen les dificultats i transformar les interaccions familiars per promoure un sistema familiar més saludable, millorant la comunicació i les relacions interpersonals.
Com treballa el terapeuta familiar
El terapeuta familiar comença el procés fent unes visites exploratòries per tal d’establir uns objectius i una demanda compartida per part de tota la família. Tot i fer un acompanyament familiar, en cada sessió s’aniran alternant les participants en funció dels objectius a treballar, és a dir, un dia es pot convocar als pares sols i l’altre als germans.
Mitjançant el procés terapèutic s’anirà aprofundint en les diferents relacions per entendre què hi ha darrere de les dificultats i produir un canvi col·lectiu.
El nombre de sessions variarà en funció de la complexitat de les dificultats que es presentin.