La teràpia familiar sistèmica concep a la família com una unitat, un sistema format pels diferents membres de la família que es relacionen entre sí i amb l’entorn. Aquest sistema es compon també de subsistemes com són: la parella, l’equip parental i els germans, i altres grups de pertinença significatius. Això fa que cada família sigui única, amb els seus propis valors, patrons relacionals, pautes comunicatives, rols i jerarquies pròpies.

Quan un o varis membres de la família manifesta alguna dificultat conductual o emocional, no es considera un problema individual, sinó què una manifestació de les dinàmiques familiars. A més, el símptoma sol exercir una funció específica dins de la família.

Al centre Giner treballem per identificar les dinàmiques que mantenen les dificultats i transformar les interaccions familiars per promoure un sistema familiar més saludable, millorant la comunicació i les relacions interpersonals.

Com treballa el terapeuta familiar

El terapeuta familiar comença el procés fent unes visites exploratòries per tal d’establir uns objectius i una demanda compartida per part de tota la família. Tot i fer un acompanyament familiar, en cada sessió s’aniran alternant les participants en funció dels objectius a treballar, és a dir, un dia es pot convocar als pares sols i l’altre als germans.

Mitjançant el procés terapèutic s’anirà aprofundint en les diferents relacions per entendre què hi ha darrere de les dificultats i produir un canvi col·lectiu.

El nombre de sessions variarà en funció de la complexitat de les dificultats que es presentin.

PSICOLOGA BADALONA

PAULA PALACIN

Psicòloga i Terapeuta Familiar de Centre Giner Badalona

Quan és adient una teràpia familiar en comptes d’una teràpia individual?

En els casos on hi ha dificultats individuals que interfereixen significativament en la vida familiar i quan es viuen situacions familiars complicades.

  • Relacions familiars conflictives: Les baralles constants entre pares i fills, entre germans i problemes de comunicació persistents que no aconseguim resoldre.
  • Transicions o canvis en el cicle vital familiar: L’arribada d’un fill nou, el pas a l’adolescència o l’emancipació dels fills, poden ser un moment estressant que requereixen l’adaptació de la dinàmica familiar a la nova situació i un reajustament dels rols que exercíem prèviament.
  • Separacions o divorcis: Suposen un canvi en l’estructura de la família i podem necessitar ajuda per manejar els sentiments de la família així com reajustar el nou rol com a pares i ex-cònjuges.
  • Dols: La pèrdua d’un ésser estimat pot desencadenar una varietat de sentiments intensos i difícils de gestionar. Pot caldre un procés conjunt per poder afrontar aquests sentiments de manera saludable, oferint-se suport mutu i ajudant-se a transitar el dolor plegats.
  • Esdeveniments estressants: Les migracions, els accidents o la violència poden ser moments molt complicats i mitjançant un acompanyament familiar podem ajustar-nos millor a la situació.
  • Trastorns de salut mental (trastorns alimentaris, depressió, addiccions, entre d’altres): Poden afectar a la dinàmica familiar i calen espais de comunicació per acompanyar-se entre tots.
  • Problemes de conducta i emocionals: Entendre les dinàmiques que hi ha darrere de les dificultats dels nostres fills/es i veure quines són les que poden estar reforçant el problema.

Que podem esperar de la teràpia familiar

La teràpia familiar pot aportar una millora significativa en la qualitat de les relacions entre els membres de la família i en la seva convivència diària. Aquests són alguns dels beneficis més destacats:

  • Millora de la comunicació: Facilita una millor comprensió entre els membres de la família, ajudant a expressar sentiments i necessitats de manera més efectiva i respectuosa.
  • Resolució de conflictes: Proporciona eines per gestionar desacords i tensions dins de la família, promovent solucions constructives i reduint l’escalada de conflictes.
  • Fortalesa dels vincles familiars: s’ennfoca a reforçar els llaços afectius entre els membres de la família, augmentant la confiança mútua i fomentant un ambient més harmònic i de suport.
  • Gestió de canvis i crisis: Ajuda a les famílies a afrontar conjuntament situacions difícils com la separació, el dol, o altres moments de crisi, oferint un espai segur per treballar-los.
  • Millora del benestar emocional: Treballar les dinàmiques familiars contribueix a reduir l’estrès i l’ansietat dins la família, afavorint el benestar emocional de tots els seus membres.

En conjunt, la teràpia familiar no només aborda els problemes individuals, sinó que també treballa per aconseguir una convivència més equilibrada i saludable per a tota la família.

Si necessites més informació sobre la teràpia familiar, contacta amb nosaltres

Ens posarem en contacte amb vosaltres el més aviat possible.